Veel gestelde vragen

Is een FAIR coffin geschikt voor cremeren en begraven?

De grafkisten van FAIR coffins zijn uitgebreid getest en goedgekeurd voor crematie bij door zowel Yarden, DELA en de Landelijke Vereniging van Crematoria en opgenomen in haar goedgekeurde materialenlijst. Daarnaast zijn FAIR coffins door de natuurlijke materialen zeer geschikt voor (natuur) begrafenis. De materialen vergaan in de aarde zonder schadelijke materialen achter te laten. Lees meer….

Hoe zit het met de vocht- en vorstbescherming van de FAIR coffins?

FAIR coffins kunnen gebruikt worden op koelplaat en in een koeling. Zet 10-15 minuten voor het opbreken van de (thuis)opbaring de koelplaat al uit. De rijp op de plaat plakt dan niet meer vast aan de kistbodem. Het materiaal van de romp en deksel zijn van spatwater bestendig materiaal gemaakt, waarbij de bedrukking nog een extra vochtbarrière is. Een beetje spatwater of kortstondig natte bloemen op de kist is geen probleem. De onderbodem is afgewerkt met Aquaboard, een stevige waterwerende plaat. De binnenbodem is bedekt met PLA, een composteerbare waterdichte folie. Lichaamsvocht of rijp van koelingen/koelplaten hebben geen invloed op de stabiliteit of integriteit van het materiaal.

Hoe is de levering van de FAIR coffins geregeld?

FAIR coffins kunnen online via onze webwinkel worden besteld of via onze dealers. Bestellingen in Nederland via de webwinkel voor 15u kunnen de dag erna op een door u aangegeven locatie worden bezorgd. Bijzonderheden kun u ook aangeven bij de bestelling in het bestelscherm. U kunt ook bellen met onze klantenservice om de aflevering te plannen (024 202 2430). Bestellingen in het weekend kunnen vanaf maandag bezorgd worden. Buitenlandse leveringen zijn in overleg. Onze distributeur neemt verpakkingsmateriaal graag mee retour voor recycling. Bestellingen via onze dealers gaan in overleg met de desbetreffende dealer.

Zijn FAIR coffins ook met andere designs te bestellen?

Jazeker, ieder ontwerp is mogelijk, van picknickmand tot metaallook. In september 2019 komt onze Customizer online en kunnen klanten hun eigen kist designen. Onze DTP-ers zijn voor hulp en vragen op afstand beschikbaar.

Hoe sterk is een FAIR coffin en wat zijn de maten en gewichten?

De FAIR coffins zijn getest op 200 kg. Zie ook de test filmpjes op onze website. Qua maatvoering is er maar één maat en die is iets ruimer dan de standaardmaten van bekende kistenproducenten. Door het lichte gewicht van slechts 14kg zijn FAIR coffins meer dan 26kg lichter dan spaanplatenkisten. Arbo veilig en goede zorg voor uw tillend personeel. Let op, in tegenstelling tot hout buigt karton altijd een iets door, dus een onderkant en zijpanelen kunnen iets bol staan bij volle belading. Lees meer …. https://faircoffins.be/specificaties/

Van welke materialen zijn de FAIR coffins gemaakt?

Het basismateriaal is een nieuw ontwikkelt en gepatenteerd product wat het meeste lijkt op karton. De basis is houtpulp van gerecycled hout, karton en papier. De vouwtechniek in de lagen materiaal zorgen voor een lichte en zeer sterke constructie. Door toevoeging van producten uit de natuur wordt het materiaal geschikt voor crematie. De bedrukking van de FAIR coffins gebeurt met een ecologische inkt, die vrij is van zware metalen en oplosmiddelen. De inkt wordt energie arm gedroogd middels UV licht. De lijmen en hechtmiddelen zijn oplosmiddelvrij en op basis van natuurlijke ingredienten als dennenhars, (aardappel)zetmelen en suikers. Lees meer…. https://faircoffins.be/milieuvriendelijk-duurzaam-groen-eco/

Wat is FAIR coffins voor bedrijf en waar staan ze voor?

FAIR coffins is een Social Enterprise uit Nijmegen en vervaardigt naast gepatenteerde ecologische uitvaartkisten ook ecologische lijkwades en opbaarplanken. Het volledige productieproces is ingericht op de mogelijkheden van mensen met arbeidsbeperking. De Sociale en maatschappelijke doelen zijn de basis van het bedrijf en winst is hierin van ondergeschikt belang en dient slechts als middel voor de borging van de continuïteit en realisatie van de sociale en ecologische doelen.

Is een uitvaartkist van snelgroeiende houtsoorten als populier ook ecologisch?

Het is een veelgehoord misverstand dat hout als materiaal voor een uitvaartkist ecologisch is. Hiervoor zijn 3 belangrijke redenen.

  1. Er zijn weinig materialen die bij verbranding zoveel giftig CO2 en fijnstof uitstoten als hout. Bomen halen CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof. Het schadelijke CO2 wordt opgeslagen in de boom. Alle deze opgeslagen CO2 komt weer vrij bij verbranding van het hout.
  2. Een gekapte boom kan de lucht niet meer zuiveren van CO2. Dus een boom minder leidt gelijk tot minder lucht zuivering. De aanplant van een jonge kleine boom compenseert dit niet.
  3. Hout is een duurzaam product wat ook duurzaam gebruikt dient te worden voor bijvoorbeeld huizenbouw of meubels i.p.v. het te verbranden of begraven. Zie ook https://faircoffins.be/onderzoek/

Hoe is de kwaliteit en afwerking van een FAIR coffin?

FAIR coffins zijn erg sterk en door de verschillende materiaalsoorten en constructie. Ze zijn uitgebreid getest. Zie ook de filmpjes op de website. FAIR coffins hebben een chique, maar ook andere afwerking dan we gewend zijn van uitvaartkisten uit houtproducten. Zo hebben ze vouwranden i.p.v. naden. Ook worden FAIR coffins met de hand gemaakt door mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Wij kiezen bewust voor niet machinale maar menselijke productie. Hierdoor kunnen FAIR coffins mogelijk op detailniveau verschillen. Let op, in tegenstelling tot hout buigt karton altijd een iets door, dus een onderkant en zijpanelen kunnen iets bol staan. Dat is normaal en zegt niets over de maximale belading.

Hoe verhouden de prijzen van FAIR coffins zich ten op zichte van andere uitvaartkisten?

Duurzaam, sociaal en betaalbaar zijn onze kernwaarden. Wij maken een 100% ecologische en sociaal geproduceerde uitvaartkist voor de kosten van een vervuilende spaanplaten uitvaartkist. Als social enterprise zijn onze sociale en maatschappelijke doelen belangrijker dan winst maken en door onze slimme productie kunnen we onze kosten laag houden. Met een vanafprijs van €275 zijn we dan ook veel goedkoper als andere “ecologische” uitvaartkisten die vanaf zo’n €795 te koop zijn.

Zijn FAIR coffins beschilderbaar?

Jazeker, iedere uitvoering kan met verf of stiften door familie, vrienden en kinderen bewerkt worden. Het mooiste resultaat wordt gekregen met olieverf en markeerstiften. Klik hier voor de testafbeelding. We hebben zelf getest met verf van de Action. Klik hier voor de link naar Action.

Ik wil graag de meest duurzame uitvaart, hoe pak ik dit aan?

Wij adviseren dan het gebruik van de FAIR coffin opbaarplank of FAIR coffin uitvaartkist in combinatie met de ecologische uitvaartwade van BIO katoen. Eigen kleding en vooral schoeisel bevatten vaak materialen die minder goed voor het milieu zijn. Denk ook aan de milieu impact op andere keuzes die u maakt voor de uitvaart. Op www.groeneuitvaart.nl staan verschillende groene opties.

Heeft crematie met een FAIR coffin invloed op het filter van een crematie oven?

FAIR coffins zijn goedgekeurd voor crematie naar LVC richtlijnen. Na diverse testcrematies met FAIR coffins blijken alle ovenparameters ruim binnen de marges te liggen. Zelfs bij flinke luchtcirculatie in de oven zijn er nagenoeg geen opvliegende delen in de oven en blijven de weinige asdelen op de ovenvloer liggen. Zie ook de testvideo’s op de FAIR coffins site. Door de schone en volledige verbranding blijft er minder restmateriaal als gebruikelijk over na crematie en is dit minder werk voor de medewerker.

Ik heb gehoord van afneembare handgrepen, hoe zit dat?

FAIR coffins heeft patent op afneembare handgrepen. Zo kunnen klanten tegen een kleine meerprijs hun uitvaartkist customizen door bijvoorbeeld lichtbruine grepen en sluitpennen op een witte kist te kiezen. Verschillende kleurcombinaties zijn zo mogelijk. Eind 2020 komen de afneembare grepen op de markt en zodoende heeft FAIR coffins een volledig metaalloze uitvaartkist.

Waarom zijn FAIR coffins interessant voor aanbestedingen van gemeenten en overheid?

Grotere gemeentes moeten het contracteren van een aanbieder voor de WOL (Wet Op de Lijkbezorging) uitvaarten middels een aanbesteding doen. In de aanbestedingseisen voor gemeentes wordt vaak een SROI-eis (Social ReturnOn Investment) gesteld. De overheid kiest ervoor om opdrachtnemers te belonen voor de kwalitatieve en duurzame prestaties die ondernemers al leveren op het gebied van Sociaal Ondernemen. FAIR coffins is een Social Enterprise en haar producten hebben een maximale SROI. Kortom, een ondernemer die kiest voor FAIR coffins kan zodoende ook meedoen aan aanbestedingen van gemeentes.

Ik heb een specifieke vraag die niet bij de Q&A staat, waar kan ik terecht?

Heb je nog vragen? Dat kan natuurlijk, die hebben we allemaal wel eens. Stel ze ons gerust, dan gaan we hier antwoord op geven. Gebruikt het contactformulier , stuur een mail naar info@faircoffins.be of bel met ons op  +31 (0)242022430