Milieuvriendelijk & duurzaam

FAIR coffins vindt dat bestaande natuur beschermd moet worden en dat we nu zorg hebben voor de wereld waarin toekomstige generaties opgroeien. De uitvaartkisten van FAIRcoffins zijn daarom gemaakt van natuurlijke & gerecyclede materialen die biologisch afbreekbaar zijn.

Gerecyclede materialen

De FAIR coffins worden gemaakt van  een nieuw ontwikkelde en gepatenteerde kartonsoort.  Het  basismateriaal wordt gemaakt van gerecyclede houtvezels, oud papier en karton. Deze vezels zijn aanbeland aan het einde van hun gecyclebare leven. Door de samenstelling van de vezels en ingenieuze bouwconstructie zijn deze panelen zeer sterk en lichtgewicht en een ecologisch verantwoord alternatief voor het gebruik van vervuilend en niet duurzaam hout en spaanplaat. 

Bomen zetten het schadelijke CO2 om in zuurstof en zuiveren de lucht. Een boom die gekapt wordt voor een grafkist kan dit niet meer doen en stoot alle CO2 die ze heeft opgeslagen in haar leven bij verbranding weer uit. Gebruik hout liever duurzaam voor huizen of meubelbouw i.p.v. opstoken. FAIR coffins wil daarom zoveel mogelijk gebruik maken van bestaande, gerecyclede materialen om zodoende de natuur zo min mogelijk te belasten. De producten van onze leveranciers hebben het FSC keurmerk.

Natuurlijk stoffen

Voor de bekleding van onze uitvaartkisten kiezen we voor natuurlijke materialen die op duurzame wijze worden gemaakt. Denk hierbij aan biokatoen, Tencel en jute. De organische katoensoort en de jute worden geteeld zonder gebruik te maken van giftige meststoffen en pesticiden. De productie gebeurd zo ecologisch mogelijk door bijvoorbeeld de stoffen niet te bleken en te kleuren middels natuurlijke kleurmiddelen. Tencel wordt gemaakt van celluloze uit houtvezel en beschikt over het FCS keurmerk. Daarnaast wordt er door onze leverancier persoonlijk toezicht gehouden op een humane manier van werken in het land van oorsprong.

CO2 neutraal

FAIR coffins werkt CO2 neutraal. Wij streven naar een zo groen mogelijk productie met zo weinig mogelijk vervoersbewegingen en een lage CO2 uitstoot. In onze bedrijfsvoering werken we continue aan een reductie van onze eigen CO2 uitstoot door te kiezen voor groene alternatieven en groene partners. Zo minimaliseren we o.a. ons papiergebruik door geen brieven meer te versturen maar door te mailen en te werken volgens de “paperless office” methodieken.

Tape en verfstoffen

In de uitvaartkisten van FAIR coffins wordt zo weinig mogelijk tape gebruikt. De tape die wordt gebruikt is op basis van natuurharsen, zetmelen en suikers. Het liefst leveren we de ongeverfde naturel versie (PUUR kist), maar aangezien smaken verschillen gebruiken we voor het bedrukken uitsluitend ecologische verf en inktstoffen zonder zware metalen. Droging van inkt gaat middels milieuvriendelijke moleculaire droging met UV licht i.p.v. energieverslindende warmtedroging.